Liukkaita kelejä ja varttuneen väen Schlagereita

liukkaita kelejä ja varttuneen väen Schlagereita ilotulituksen loisteessa

Hyvä uutta vuotta tai vuosikymmentä! Näin se vain kolmas uusi vuosi vaihtui Saksan maalla. Tämän kokemuksen perusteella voin väittää, että saksalainen uusi vuosi on liukkaita kelejä ja varttuneen väen Schlagereita. Uuteen vuoteen siis perisaksalaiseen malliin.

Johtuiko sitten siitä, että nyt vaihtui myös vuosikymmen, ilotulitukset tuntuivat olevan aikaisempia runsaammat. Olkoonkin, että joidenkin mielestä vuosikymmen alkaa ykkösestä, ei nollasta. Puolen yön aikaan taivaanranta puhkesi valokukkaan joka puolella. Hetken ajan kaikki tarkkailupaikallamme, rautatien ylittävällä sillalla, olivat kuin toistensa kanssa kilpailevien huvipuistojen räiskeen ympäröiminä. Kun vasemmalla poksahti iso kukka, siihen vastaasi vielä komeampi oikealla ja sitten takaa nousi leveä valosuihku pimeälle taivaalle. Juna vihelsi toivotukset ohittaessaan sillan jalkojen alla. Pian tilanne oli kuin taistelukentällä. Ruudin savu leijaili hiljalleen lumettoman maan yllä, vain satunnaisten tykistökeskitysten valaistessa maisemaa. Yksi taksi ja pari autoa olivat tarpeeksi rohkeita tai tietämättömiä ajaaksen siltaa pitkin samalla, kun jalkakäytäviltä aloittanut tuliasematoiminta levittäytyi myös ajoradoille.

Liukkaiden kelien toivotuksia, Guten Rutsch, kuului niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin ennen vuodenvaihdetta. Sillä toivotetaan juohevaa siirtymistä uuteen vuoteen. Itseäni toivotuksessa hieman hämmentää se, että sen ilmiselvä monimerkityksisyys ei tunnu täkäläisille aukeavan. Vuodenvaihteen jälkeen sitten toivotetaan Frohes Neues, iloista uutta. Vuodenvaihteen jälkeen paukuttelupaikalta palatessa naapureita oli vielä sankoin joukoin kadulla, ja toivotuksia tuli kaikilta, mutta kukaan ei jaksanut tai ehtinyt lisätä loppuun Jahr, vuotta.

Varttuneen väen Schlagereita

Suomessa kun vuosi vaihtuu tuntia aikaisemmin, niin Helsingin juhlallisuudet ehti seurata televisiosta hyvin ennen paikallisille kanaville kääntämistä. Siinä kun Helsingissä ilotulituksen jälkeisesstä ohjelmasta vastasi hassu retro-DJ, täällä luotetaan elävien laulajien vetovoimaan. Ja minkälaisten laulajien! Aktiivisen kanavasurffailun perusteella voi sanoa, että saksalainen uuden vuoden ohjelmisto on ikivihreiden laulajien esittämiä varttuneen väen Schlagereita. Kypsään ikään ehtinyt ruma ukko laulaa läpi yön ympärillään nuorempia ja kertaluokkaa kauniimpia naisia. Mies on niin niin vanha, että ei jaksa liikkua. Naisten tanssin perusteella katsoja tietää, että ei tuijota pelkkää pysäytyskuvaa. Ja seuraavalla kanavalla vähän vanhempi ja rumempi mies laulaa toista Schlageria, joka kuulostaa samalta. Studioyleisö taputtaa innoissaan tahtia, ilman ironian häivääkään. Sitten sattumalta Berliinin juhlissa esiintyy hetken oikein mukavan oloinen nuori mies, mutta pian hänenkin tilalleen tulee muiden kanavien tarjontaa vastaava viime vuosituhannen ikivireä iskelmätähti. 

Kuva: pxhere.com


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *