Lyhyt kesäloma- ja tiedustelumatka Keski-Suomeen

Lounaispuiston grilli, Jyväskylä

Terveisiä keskisuomalaisesta käristyskupolista! Siis sen lämpimän ja oikean kesän lämpöisen ilmamassan alta. Lyhyt kesäloma- ja tiedustelumatka Keski-Suomeen vie työn alla olevan käsikirjoituksen maisemiin, mutta myös tirisemään helteiseen Suomen kesään.

Viikon loppua kohden lämpötila uhkaa nousta 30 celsiusasteen yläpuolelle. Siis samoihin lukuihin, missä eteläisessä Saksassa ollaan aika tavanomaisesti näihin aikoihin. Suomessa sen sijaan joko ihastellaan tilannetta oikeana kesänä tai sitten kärvistellään epätavallisen ja epänormaalin helleaallon kourissa. Itse kuulun ehkä enemmän näihin helleaallosta nauttiviin, omat armeija-aikaiset kokemukseni samoista lämpönumeroista nollan alapuolella ovat vielä aivan liian tuoreessa muistissa. Minun ei tarvitse kuin vähän muistella tuolloin jäätyneitä luitani ja kuuminkin käristyshelle muuttuu silmänräpäyksessä leppeäksi helliväksi linnunmaidoksi.

Lyhyt kesäloma- ja tiedustelumatka Keski-Suomeen. Sininen taivas, pilvet, koivu.

En kuitenkaan ole tullut Järvi-Suomeen vain nauttimaan kuumasta ilmasta järven rannalla.

En kuitenkaan ole tullut Järvi-Suomeen vain nauttimaan kuumasta ilmasta järven rannalla, vaan tämän kertainen lyhyt kesäloma- ja tiedustelumatka Keski-Suomeen tuo minut tarkistamaan ja varmistamaan muistikuviani kaupungion eri kolkista. Valmistelen parhaillaan käsikirjoitusta kansainvälisestä rikostarinasta, jonka päätapahtumat sijoittuvat raukeaan Jyväskylään. Muutin Jyväskylän seudulle jo ennen opiskelujeni alkamista ja asuin täällä kymmenkunta vuotta. Toki kaupunki oli minulle jo ennestään tuttu, sillä vietin täällä käytännössä kaikki lapsuuteni kesät. Siinä missä asuin kotikylässäni Lapissa, Jyväskylä on aina ollut minulle kotikaupunki.

Lounaispuisto ja Vesilinna

Lounaispuiston Grillikioskikahvila on juuri sellainen, mitä muistelinkin. Tarinani yksi käännekohdista tapahtuu kioskin miestenvessan edustalla, jota en kyllä muistanut, mutta nyt minulla on siitä valokuva muistia virkistämään. Puiston viereisessä entisessä yliopiston rehtorin virkatalossa on nyt myös vallan viehättävä hostelli, The Local Culture Hostel & Café, jonka pienellä terassilla nautimme ystävieni kanssa varsin kiinnostavan happaman karviaismarja-alen, Hiisi Itse Gooseberry Sour Ale. Suositukset. Yhden voi ottaa, toinen voisi olla jo hiukka liikaa. Majapaikkana hostelli vaikuttaa varsin viityisältä, sijainniltaan joka tapauksessa yläkaupungin parhaimmalla paikalla.

Toinen tärkeä paikka tarinassani on Vesilinna, jonka vierailu on vielä edessä, jos näiltä helteiltä enää minnekään täältä järven rannalta pääsee. Lämpötilan hätyytellessä kolmea kymmentä voi vaatia erityistä keskittymistä eläytyä tarinana syyskesäiseen tunnelmaan.

Lisää tiedustelumatkani kuvia on Instagram-tililläni. Instgram

Parasta tällä yhdistetyllä kesäloma- ja tiedustelumatkalla, ystävien tapaamisen lisäksi, on tietenkin järvimaisema ja linnunmaidon lämpöinen vesi. Juuri sen verran tavanomaista lämpimämpää, että järveen pulahdus ei tunnu viileältä, ja veden virtaus pitkin kehoa on kuin lukemattomien käsien hyväilyä. Haittapuolena voi ehkä pitää sitä, että järvessä pulahtaminen ei juuri viilennä – järveen vain tekee mieli heti uudestaan.

Voit joko kommentoida tätä tekstiä suoraan tai lähettää minulle viestin Ota yhteyttä -lomakkeen kautta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *